Loading...
 Start Page
Για ραντεβού Πρωϊνών
& Απογευματινών Ιατρείων:
2611 100281

Δομή

Η κλινική περιλαμβάνει τις Μονάδες :

 Α.  Μονάδα Νοσηλευομένων Ασθενών (συμπεριλαμβανομένων Ημερήσιας νοσηλείας και θαλάμου θρομβολύσεων)

     Νοσηλεύονται για διερεύνηση και αντιμετώπιση περιστατικά όλων των διαταραχών του κεντρικού και περιφερικού νευρικού συστήματος.

Β.  Εργαστήρια – Εξωτερικά Ιατρεία (για νοσηλευόμενους και εξωτερικούς ασθενείς)

  1. Εργαστήριο Νευροφυσιολογίας (ΗΝΓ-ΗΜΓ)
  2. Εργαστήριο Ηλεκτροεγκεφαλογραφίας-Επιληψίας
  3. Εργαστήριο Προκλητών Δυναμικών
  4. Εξωτερικά Τακτικά Γενικής Νευρολογίας
  5. Ειδικά Εξωτερικά Ιατρεία :

         α) Απομυελινωτικών Νόσων ΚΝΣ
         β) Κεφαλαλγίας και Συνδρόμων Χρονίου Άλγους
         γ) Ιατρείο Διαταραχών Κινητικότητας Parkinson

 

ΜΟΝΑΔΑ ΝΕΥΡΟΜΥΪΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ

Επιστημονικός Υπεύθυνος: Ελισάβετ Χρόνη, Καθηγήτρια Νευρολογίας
Τηλ: 2613-603251, Fax: 2610-993949
e-mail : mdapatras@gmail.com

Η Μονάδα Νευρομυϊκών Παθήσεων αποτελεί αυτοδύναμο τμήμα του ΠΓΝΠ το οποίο έχει διαμορφωθεί και εξοπλιστεί από το φιλανθρωπικό σωματείο MDA Hellas και λειτουργεί με την εθελοντική παροχή ιατρικών υπηρεσιών Επιστημόνων οι οποίοι υπηρετούν στο ΠΓΝΠ υπό την ευθύνη του Διευθυντού της Νευρολογικής κλινικής (από 2016  υπεύθυνη είναι η Καθηγήτρια Ε. Χρόνη). Η Μονάδα Νευρομυϊκών Παθήσεων αναγνωρίστηκε ως κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης  Σπανίων Νοσημάτων.

 

Στόχοι:

  1. Οργανωμένη, πολύπλευρη και συστηματική παροχή υπηρεσιών υγείας με τη μεγαλύτερη δυνατή ευελιξία στον προγραμματισμό των κλινικών και εργαστηριακών ραντεβού προς διευκόλυνση των ασθενών που πάσχουν από χρόνια νευρομυϊκά νοσήματα  και των οικογενειών τους έτσι ώστε να μπορούν να απολαμβάνουν πλήρως μια αναβαθμισμένη ποιότητα ζωής.
  2. Ανάπτυξη και λειτουργία της μονάδας ως πρότυπο κέντρο έρευνας και διδασκαλίας των νευρομυϊκών παθήσεων.

Στελέχωση: Πολυεπιστημονική Ομάδα που περιλαμβάνει ειδικούς νευρολόγους, παιδονευρολόγο, πνευμονολόγο, καρδιολόγο, φυσιοθεραπευτή, λογοθεραπευτή, ψυχίατρο/ ψυχολόγο, διαιτολόγο, οφθαλμίατρο, ωτορινολαρυγγολόγο, δερματολόγο, ορθοπεδικό, ενδοκρινολόγο. Όλα τα μέλη της ομάδας  χαρακτηρίζονται από αφοσίωση, εξειδικευμένη επιστημονική κατάρτιση και διαρκή ενημέρωση στο αντικείμενο τους.

Παθήσεις:  στη μονάδα αντιμετωπίζονται ασθενείς με ποικίλες παθήσεις των περιφερικών νεύρων και μυών, οι περισσότερες από τις οποίες περιλαμβάνονται στις παρακάτω κύριες κατηγορίες:

  • Μυοπάθειες παίδων και ενηλίκων
  • Διαταραχές νευρομυϊκής σύναψης (μυασθένεια)
  • Νευροπάθειες (κληρονομικές και επίκτητες)
  • Νόσοι του κινητικού νευρώνα


Δράσεις
:

  1. Κλινικός τομέας: διάγνωση, παρακολούθηση, αντιμετώπιση και θεραπεία
  2. Ερευνητικός τομέας: συμμετοχή σε πολυκεντρικές μελέτες για νέα φάρμακα, ανάπτυξη καινοτόμων διαγνωστικών μεθόδων, ανάλυση κλινικών φαινοτύπων
  3. Διδακτικός τομέας: διδασκαλία σε φοιτητές Ιατρικής, Φυσικοθεραπείας, Λογοθεραπείας, εξειδίκευση των ειδικευόμενων ιατρών της νευρολογίας, προκηρύξεις για εκπόνηση διπλωματικών και διδακτορικών διατριβών
  4. Συνεργασίες με ομοειδή κέντρα στην Ελλάδα και την Ευρώπη σε κλινικό και ερευνητικό επίπεδο.


Οργάνωση :

Εύκολη πρόσβαση για άτομα με κινητική αναπηρία, προγραμματισμός για πολλαπλές συντονισμένες εκτιμήσεις από ιατρούς ή άλλους επιστήμονες την ίδια ημέρα, δυνατότητα καθημερινής επικοινωνίας με τον γραμματέα της μονάδας για ερωτήσεις ή παροχή τηλεφωνικών οδηγιών, πρόσβαση σε άλλες υπηρεσίες του Π.Γ.Ν.Π. ή μονάδων υγείας εκτός Πατρών  αν απαιτείται.

Εξοπλισμός : 3 πλήρως εξοπλισμένοι εξεταστικοί θάλαμοι, αίθουσα συνεδριάσεων, ευρύχωρη αίθουσα αναμονής, 3 WC, άλλοι βοηθητικοί χώροι.

Ιατρικά μηχανήματα:  ηλεκτρομυογράφος, ηλεκτροεγκεφαλογράφος, συσκευή υπερήχων για νεύρα και μυς, συσκευή υπερήχων καρδίας, σπιρόμετρο.

Παροχή ιατρικών & επιστημονικών υπηρεσιών: σε κάθε ασθενή που προσέρχεται στη μονάδα πραγματοποιείται αρχική κλινική εκτίμηση και ενημέρωση για την απαιτούμενη διερεύνηση, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει μυϊκή βιοψία ή γενετική ανάλυση. Μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου ακολουθεί αναλυτική συζήτηση με τον ασθενή και την οικογένεια του για την διάγνωση (εφόσον έχει τεθεί), για την τυχόν προτεινόμενη θεραπεία και την παρακολούθηση που θα χρειαστεί.   


Μελλοντική ανάπτυξη
:
 εξάπλωση των παρεχομένων υπηρεσιών σε μεγαλύτερο αριθμό ασθενών στην περιοχή της δυτικής Ελλάδος, έναρξη νέων συνεργασιών με κέντρα του εξωτερικού, εντατικοποίηση των ερευνητικών δραστηριοτήτων.

 

© Copyright 2012 - 2024 ΠΓΝΠ Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών