Loading...
 Start Page
Για ραντεβού Πρωϊνών
& Απογευματινών Ιατρείων:
2611 100281

ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ

“Τη γνώμη των ισχυρών ποιος θα μπορέσει να τη γυρίσει;

Ποιος θα μπορέσει ν’ ακουστεί;”

Γ. Σεφέρης: Σαλαμίνα της Κύπρος

 

Με αφορμή τις λήψεις οργάνων που έχουν πραγματοποιηθεί στο Νοσοκομείο μας το τελευταίο διάστημα επιτρέψτε μου να μοιρασθώ απευθείας μαζί σας ορισμένες γενικότερες σκέψεις για τις μεταμοσχεύσεις. Σκοπός μου είναι να ξεκινήσει μια συζήτηση πριν να είναι πολύ αργά. Αφού ολοκληρωθεί από πλευράς μας μια ανεπίσημη πρόταση πρέπει να γίνει και ζήτημα θεσμικό.

Κανένα όργανο δεν έμεινε στην Πάτρα για μεταμόσχευση! Εάν συνεχιστεί το καθεστώς μεταμοσχεύσεων όπως έχει αυτή τη στιγμή σε λίγο καιρό δε θα υπάρχει μεταμοσχευτικό κέντρο πουθενά στην περιφέρεια παρά μόνο στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στο Λαϊκό, Ωνάσειο και Ιπποκράτειο Θεσ/κης. Το να κλείσουν όλα τα άλλα μεταμοσχευτικά κέντρα της περιφέρειας είναι θέμα χρόνου και καθαρά τυπικό.

Για να αλλάξει αυτή η πορεία θα πρέπει να αλλάξει η λογική που υπάρχει. Η νέα λογική που πρέπει να επικρατήσει είναι αυτή που απλά συνοψίζεται στη φράση: ΑΝΤΙ ΤΟ ΜΟΣΧΕΥΜΑ ΝΑ “ΚΥΝΗΓΑΕΙ” ΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ, Ο ΑΣΘΕΝΗΣ ΝΑ “ΚΥΝΗΓΑΕΙ ΤΟ ΜΟΣΧΕΥΜΑ”. Δηλαδή, όταν αφαιρούνται 2 νεφροί στην Πάτρα να μένουν εδώ και οι 2. Ο ΕΟΜ να ψάχνει για τους συμβατούς λήπτες από μία ενιαία ΕΘΝΙΚΗ ΛΙΣΤΑ, οι οποίοι να έρχονται εδώ και να μεταμοσχεύονται. Αυτή τη στιγμή κάθε κέντρο έχει τη λίστα του.

Η λογική της πρότασης είναι η ακόλουθη:

  • Περισσότερος χρόνος χρειάζεται το μόσχευμα να φθάσει από την Πάτρα στη Θεσσαλονίκη ή στην Αθήνα για παράδειγμα, από ότι να έλθει ο ασθενής από την Θεσ/κη ή την Αθήνα. Θα υπάρχει ενιαία λίστα στον ΕΟΜ για όλη την Ελλάδα. Ο ΕΟΜ θα βρίσκει τον κατάλληλο λήπτη από την εθνική λίστα, ο οποίος θα ξεκινά από τον τόπο του να έλθει στην Πάτρα. Ταυτόχρονα το μόσχευμα δε θα ταλαιπωρείται σε φορητά ψυγεία, σε ταξί, αεροπλάνα κλπ.
  • Ο χρόνος για να έλθει ο ασθενής στο μεταμοσχευτικό κέντρο (Πάτρα, Ιωάννινα) επαρκεί και είναι οπωσδήποτε λιγότερος από το να έλθει κλιμάκιο ιατρών από Αθήνα ή Θες/νίκη να πάρει το μόσχευμα. Ας λάβει κάποιος υπόψη του ότι όταν βρίσκεται δότης σε πόλη της Γαλλίας ξεκινάει ο ασθενής το δρομολόγιο από την πόλη που ζει πχ Πάτρα- Αθήνα- Παρίσι-Ορλεάνη ή Λυών ή όπου αλλού. Αυτό γιατί είναι αποδεκτό και δεν είναι αποδεκτό να έλθει κάποιος στην Πάτρα?
  • Η άλλη λογική, που υπάρχει και την υποστηρίζουν κάποιοι που πραγματικά θέλουν να διατηρηθούν τα περιφερειακά μεταμοσχευτικά κέντρα, λέει ότι ο ένας νεφρός να μένει εδώ και ο άλλος να φεύγει προς τον ΕΟΜ. Η λογική αυτή είναι καλών προθέσεων, αλλά δε μου είναι κατανοητή. Γιατί οπωσδήποτε να μένει εδώ ο ένας? Θα μπορούσε η συμβατότητα να είναι καλύτερη αλλού και να πρέπει να πάνε και οι 2. Ή να μπορούν να μείνουν και οι 2 εδώ. Γιατί η κατανομή να γίνεται με διοικητικές αποφάσεις και όχι επιστημονικές? Και αυτή η λογική είναι λάθος.
  • Ερώτηση απότοκος της προηγούμενης: Στην περίπτωση που μείνουν 2 όργανα εδώ, υπάρχει το επιστημονικό δυναμικό να ανταπεξέλθει σε τέτοιο φόρτο? Η απάντηση είναι απολύτως καταφατική και είναι ότι το μεταμοσχευτικό μας κέντρο θα είναι κοινό με το Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων. Την πρόταση μου τη δέχονται κατ’ αρχήν όλοι όσοι συζήτησα μαζί τους. Οι αμφιβολίες που εκφράζονται είναι στο κατά πόσο είναι δυνατό να αλλάξει η “καθεστηκυία” άποψη.
  • Επειδή η πρόταση περικλείει το Νοσοκομείο Ιωαννίνων απαιτείται συμφωνία και ένωση των δυνάμεων των δύο νοσοκομείων μας μαζί τους και όποιους άλλους στην περιφέρεια δε θέλουν η μεταμόσχευση να γίνει υπόθεση του κέντρου. Θα πρέπει να γίνουν συσκέψεις, όχι μόνο με ιατρούς, για ολοκληρωμένη πρόταση. Η συμμετοχή πολιτικών είναι απαραίτητη.

Εάν το νέο θεσμικό πλαίσιο που προβλέπεται σύντομα να δημιουργηθεί δε γίνει σύμφωνα με αυτή τη λογική τότε δεν θα υπάρχει μέλλον για τη μεταμόσχευση στην περιφέρεια.

Το θέμα δε μπορεί να λυθεί σε επίπεδο νοσοκομείου, ούτε καν σε τοπικό. Πρέπει να γίνει συζήτηση σε εθνικό επίπεδο και είναι κατ’ εξοχήν πολιτικό θέμα. Εμείς μόνοι μας δε μπορούμε. Απαιτείται νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα συναντήσει αντιδράσεις. Οι δυνάμεις που θέλουν τις μεταμοσχεύσεις συγκεντρωμένες στο κέντρο είναι ισχυρές. Πρέπει το θέμα να το πάρουν στις πλάτες τους οι πολιτικοί όλης της Δυτικής Ελλάδας. Η ενημέρωση της κοινής γνώμης κατ’ αρχήν και η κινητοποίηση όλων μας είναι επιτακτική. Ίσως αυτή να είναι η απάντηση στο ερώτημα του Σεφέρη στην επικεφαλίδα.

 

Ο Διοικητής του ΠΓΝΠ

Θεόδωρος Πισιμίσης

Σχόλια

Copyright © 2012 - 2024 ΠΓΝΠ Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών